18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc: Przepisy wielkanocne - tworzymy wirtualną książkę kucharską! [ZDJĘCIA]

Patryk Młynek
Nasze prababcie do przyrządzania paschy używały specjalnych drewnianych form z otworem w dnie. Serowy deser był wtedy w kształcie stożka lub innej figury geometrycznej, uzyskiwał również pożądaną wilgotność. Tak przygotowana pascha powinna mieć delikatną, kremową konsystencję, a jednocześnie taką zwartość, by się nie rozpadała. Dziś babcine formy znajdziemy tylko w muzeum, ale ich funkcję z powodzeniem pełnią doniczki, przeznaczone wyłącznie do tego celu, najlepiej nowe i z dziurką. 

Składniki: 

1 kg sypkiego białego sera, 4 żółtka, 3 jaja, 1,5 szklanki kremówki, 250 g miękkiego masła, 250 g cukru, 1 laska wanilii, bakalie. 
Do dekoracji: płatki migdałów, polewa czekoladowa, owoce kandyzowane i inne wg uznania i swoich upodobań. 

Przygotowanie: 

Przetarty przez sito ser, żółtka, jaja, masło i kremówkę ucierać w garnku na małym ogniu. Podgrzewać, aż zacznie bąbelkować, ale nie gotować się. Zdjąć z ognia i szybko schłodzić, wstawiając garnek do miski z wodą i lodem. Mieszać, aż całkiem ostygnie. Utrzeć z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać wnętrze, dodać do sera razem z posiekanymi bakaliami i wymieszać. Formę najlepiej z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić kremem.

Obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Paschę, wyjąć do góry dnem na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami i na przykład płatkami migdałów, orzechami pokrojonymi w paseczki lub pokrojonymi, można polać polewą czekoladową i udekorować innymi dodatkami np. owocami kandyzowanymi. Smacznego! 

Więcej w serwisie Wiadomości24.pl 

Na Wielkanoc: Pascha cesarska według Lesława
Nasze prababcie do przyrządzania paschy używały specjalnych drewnianych form z otworem w dnie. Serowy deser był wtedy w kształcie stożka lub innej figury geometrycznej, uzyskiwał również pożądaną wilgotność. Tak przygotowana pascha powinna mieć delikatną, kremową konsystencję, a jednocześnie taką zwartość, by się nie rozpadała. Dziś babcine formy znajdziemy tylko w muzeum, ale ich funkcję z powodzeniem pełnią doniczki, przeznaczone wyłącznie do tego celu, najlepiej nowe i z dziurką. Składniki: 1 kg sypkiego białego sera, 4 żółtka, 3 jaja, 1,5 szklanki kremówki, 250 g miękkiego masła, 250 g cukru, 1 laska wanilii, bakalie. Do dekoracji: płatki migdałów, polewa czekoladowa, owoce kandyzowane i inne wg uznania i swoich upodobań. Przygotowanie: Przetarty przez sito ser, żółtka, jaja, masło i kremówkę ucierać w garnku na małym ogniu. Podgrzewać, aż zacznie bąbelkować, ale nie gotować się. Zdjąć z ognia i szybko schłodzić, wstawiając garnek do miski z wodą i lodem. Mieszać, aż całkiem ostygnie. Utrzeć z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać wnętrze, dodać do sera razem z posiekanymi bakaliami i wymieszać. Formę najlepiej z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić kremem. Obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Paschę, wyjąć do góry dnem na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami i na przykład płatkami migdałów, orzechami pokrojonymi w paseczki lub pokrojonymi, można polać polewą czekoladową i udekorować innymi dodatkami np. owocami kandyzowanymi. Smacznego! Więcej w serwisie Wiadomości24.pl Na Wielkanoc: Pascha cesarska według Lesława Piotr Broda
Wielkanoc: Przepisy wielkanocne - tworzymy wirtualną książkę kucharską! W naszej bazie mamy sprawdzone przepisy na babkę wielkanocną i sernik. Teraz Twoja kolej. Wyślij nam swoje ulubione przepisy na wielkanocne dania, my je opublikujemy. Swoje propozycje przyślij na adres: [email protected].
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zachodniopomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto