Wielkanoc: Przepisy wielkanocne - tworzymy wirtualną książkę kucharską! [ZDJĘCIA]
Na Wielkanoc: Sernik Alicji. Na święta i nie tylko
Składniki: 1. 1 kg białego sera – ser musi być dobry, świeży, tłusty – trzeba go zemleć, albo kupić gotowy już zmielony, proszę zwrócić uwagę, aby był bez żadnych dodatków – np. cukru (uwaga na datę przydatności do spożycia – kwaśny ser absolutnie odpada). 2. 9 jaj – najlepiej z tzw. wolnego chowu, ekologiczne. 3. Kostka (250 g) dobrego masła – trzeba sprawdzić na opakowaniu ile jest „masła w maśle” (margaryna i „półmasło” nie sprawdzą się – sernik ma wtedy trochę inny smak). 4. 1 i 1/2 szklanki cukru – może być trochę mniej jeśli wolimy sernik mniej słodki. 5. Płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej, albo dwa budynie śmietankowe bez cukru. 7. Według uznania: skórka pomarańczowa i rodzynki (zwykle dodaję i rodzynki i skórkę, ale bez bakalii jest też dobrze), ewentualnie jakiś aromat. 8. Można dodać jeden cukier waniliowy – według uznania. 9. Szczyptę soli do piany z białek. Sposób przygotowania Włączyć piekarnik, aby był nagrzany do 180 stopni. Namoczyć rodzynki. Przygotować formę. Dokładnie utrzeć (mikserem, w robocie): żółtka jaj, (białka zostawiamy na pianę) masło, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną (lub budynie), cukier, ewentualnie cukier waniliowy. Utartą masę wyłożyć do innej, trochę większej miski, dodać przygotowany - czyli zmielony – ser i pianę z białek jaj - ubitą ze szczyptą soli – łyżką delikatnie wszystko wymieszać, aż piana połączy się z masą serową. Dodać bakalie, ewentualnie aromat. Rodzynki trzeba wcześniej namoczyć, aby były miękkie. Wszystko jeszcze raz, delikatnie wymieszać. Przygotować formę do pieczenia: najlepsza jest tortownica o średnicy 28 cm, którą trzeba wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Lepiej nie używać innego tłuszczu do smarowania formy, bo przeniknie zapach i smak do sernika. Tortownicę można wypełnić masą serową tylko do 2/3 wysokości – sernik dość mocno wyrośnie, później trochę opada. Jeśli weźmiemy mniejszą formę to trzeba masę podzielić na dwie części.