Wielkanoc: Przepisy wielkanocne - tworzymy wirtualną książkę kucharską! [ZDJĘCIA]
Na Wielkanoc: Pascha cesarska według Lesława
Nasze prababcie do przyrządzania paschy używały specjalnych drewnianych form z otworem w dnie. Serowy deser był wtedy w kształcie stożka lub innej figury geometrycznej, uzyskiwał również pożądaną wilgotność. Tak przygotowana pascha powinna mieć delikatną, kremową konsystencję, a jednocześnie taką zwartość, by się nie rozpadała. Dziś babcine formy znajdziemy tylko w muzeum, ale ich funkcję z powodzeniem pełnią doniczki, przeznaczone wyłącznie do tego celu, najlepiej nowe i z dziurką. Składniki: 1 kg sypkiego białego sera, 4 żółtka, 3 jaja, 1,5 szklanki kremówki, 250 g miękkiego masła, 250 g cukru, 1 laska wanilii, bakalie. Do dekoracji: płatki migdałów, polewa czekoladowa, owoce kandyzowane i inne wg uznania i swoich upodobań. Przygotowanie: Przetarty przez sito ser, żółtka, jaja, masło i kremówkę ucierać w garnku na małym ogniu. Podgrzewać, aż zacznie bąbelkować, ale nie gotować się. Zdjąć z ognia i szybko schłodzić, wstawiając garnek do miski z wodą i lodem. Mieszać, aż całkiem ostygnie. Utrzeć z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać wnętrze, dodać do sera razem z posiekanymi bakaliami i wymieszać. Formę najlepiej z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić kremem. Obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Paschę, wyjąć do góry dnem na półmisek i udekorować odłożonymi bakaliami i na przykład płatkami migdałów, orzechami pokrojonymi w paseczki lub pokrojonymi, można polać polewą czekoladową i udekorować innymi dodatkami np. owocami kandyzowanymi. Smacznego! Więcej w serwisie Wiadomości24.pl Na Wielkanoc: Pascha cesarska według Lesława