Winobranie w środku zimy w Baniewicach. Siarczysty mróz pozwolił na wyjątkowe zbiory. Zobacz ZDJĘCIA

Oskar Masternak
Oskar Masternak
Pozostawione na krzewach letnie owoce wreszcie pokryły się szronem i zamarzły. Przyszedł czas na zbiory i produkcję wyjątkowego trunku.

Wino lodowe to rzadko spotykany, słodki rodzaj tego alkoholu, produkowany z winogron, które zamarzły na winorośli, a które następnie wyciska się jeszcze przed rozmarznięciem.

Na taką produkcję zdecydowali się właściciele Winnicy Turnau w Baniewicach. Zbiory prowadzono nad ranem, gdy na termometrach temperatura wskazywała siedem stopni poniżej zera.

Poprzedni zbiór miał miejsce w 2017 roku. Wówczas udało się osiągnąć wyjątkowy efekt.

- Precyzyjne wyciskanie pozwoliło otrzymać niewielką ilość bardzo słodkiego, esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji. Efektem tego skomplikowanego działania jest słodkie wino ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Dominują w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach jest obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek - mówili wówczas zachodniopomorscy producenci.

Co ciekawe, mimo że winogrona zebrane zostały już w obecnym roku, to za rocznik wina uznaje się 2020. Wino lodowe zabutelkowane zostanie w butelki o pojemności 0,375 litra.

ZOBACZ TEŻ:

Bądź na bieżąco i obserwuj:

Wideo

Materiał oryginalny: Winobranie w środku zimy w Baniewicach. Siarczysty mróz pozwolił na wyjątkowe zbiory. Zobacz ZDJĘCIA - Głos Szczeciński

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie