Po cukier do Niemiec?

Paweł Gniadkowski
commons.wikimedia.org
Z 3 do około 6 zł wzrosły ceny detaliczne cukru w ciągu ostatniego miesiąca. Ceny wyższe o prawie 100 proc., braki na sklepowych półkach oraz niezgodna z prawem reglamentacja stosowana przez niektóre sklepy, skłaniają Polaków do zakupów artykułów spożywczych za Odrą. Niemieccy handlowcy zacierają ręce, polscy obawiają się o swoją przyszłość.

Ceny cukru podniosły się w całej Europie. Na giełdzie w Londynie ceny osiągnęły już pułap 826 dolarów za tonę pod koniec grudnia 2010, teraz tona warta jest 787 dolarów. Do kryzysu cenowego cukru doprowadziła m.in. unijna regulacja wysokości jego produkcji, w skutek czego nieopłacalna stała się uprawa buraków cukrowych. Kazimierz Kobza z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego uważa, że w Unii Europejskiej lobby przemysłowe wzięło górę nad lobby rolniczym. Ceny cukru na rynkach światowych kształtowały się od 260 do 300 dolarów za tonę, a w Unii na poziomie 632 dolarów. Przemysłowcy chcieli kupować cukier poza Unią Europejska – uważa przedstawiciel związku.

Według ekspertów, przyczyną wzrostu cen jest mniejsza podaż z powodu klęsk żywiołowych na świecie, wzrost zapotrzebowania na cukier, a także spekulacje giełdowe.

Co to oznacza dla Polaków?

Wyższe ceny cukru oraz zamykanie cukrowni. Zapobiegliwi mieszkańcy przy zachodniej granicy znaleźli sposób na podwyżki w polskich sklepach. Masowo wykupują cukier w niemieckich marketach do tego stopnia, że zaczyna w nich brakować towaru. Ceny detaliczne cukru w Niemczech są o połowę niższe niż w Polsce. Polacy kupują cukier w dużych ilościach od 10 do 20 kg, ponieważ dodatkowo sklepy w Polsce wprowadziły limity kupna tego towaru. Rzecznicy Praw Konsumenta przypominają, że tego typu praktyki są zabronione przez prawo. Przy okazji zakupów cukru w niemieckich sklepach rodacy chętnie wydają pieniądze na tańsze artykuły chemiczne, odzież oraz alkohol.

Droższe słodycze

W wyniku galopujących cen cukru zdrożeją słodycze. Szczególnie wzrośnie cena twardych cukierków, gdzie cukier odpowiada za połowę kosztów produkcji. Do wysokich cen słodyczy przyczynią się również drogie kakao i mąka.

Więcej w serwisie Wiadomości24.pl.

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Sklepowy patriotyzm, to polska specjalność.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie