Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Wałczu
Pizza rzymska
Jest to rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Najczęściej są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się mniejszą ilość wody i odrobinę tłuszczu. Pizzę rzymską wypieka się w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Wałczu.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Wałczu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Wałczu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Historia pizzy
Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego przysmaku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Wałczu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?