MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Co w weekend [7-9 czerwca] we Wrocławiu. Zobaczcie nasze propozycje!

Co w weekend [7-9 czerwca] we Wrocławiu. Zobaczcie nasze propozycje!

Grafiki samego Pabla Picassa zagościły na ostródzkim Zamku

Grafiki samego Pabla Picassa zagościły na ostródzkim Zamku

Polecamy

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Słaby poziom języka i silny stres. Egzaminator o maturach ustnych z polskiego

ROZMOWA
Słaby poziom języka i silny stres. Egzaminator o maturach ustnych z polskiego

Tych chipsów wkrótce nie kupisz w sklepach. Mogą powodować raka

TYLKO U NAS
Tych chipsów wkrótce nie kupisz w sklepach. Mogą powodować raka