Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Łukasz Podstawski ze Stali Stalowa Wola zdobył srebrny medal w Pucharze Polski

Łukasz Podstawski ze Stali Stalowa Wola zdobył srebrny medal w Pucharze Polski

Wystawa fotografii na płótnie w Stalowej Woli [ZDJĘCIA]

Wystawa fotografii na płótnie w Stalowej Woli [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zakończyła się ekshumacja szczątków ks. Rapacza. W czerwcu zostanie błogosławionym

Zakończyła się ekshumacja szczątków ks. Rapacza. W czerwcu zostanie błogosławionym

List otwarty organizacji pozarządowych: Hejtowi stop!

List otwarty organizacji pozarządowych: Hejtowi stop!

Garbarnia Kraków idzie za ciosem

Garbarnia Kraków idzie za ciosem