MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...
fot. lightfieldstudios/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Poprawiają pamięć i koncentrację

Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Zobacz również

Michał Melibruda, wójt gminy Chmielno: Działamy ostrożnie, ale z rozwagą

ROZMOWA
Michał Melibruda, wójt gminy Chmielno: Działamy ostrożnie, ale z rozwagą

Święto województwa kujawsko-pomorskiego. Organizatorzy przenoszą zapowiadane imprezy

Święto województwa kujawsko-pomorskiego. Organizatorzy przenoszą zapowiadane imprezy

Polecamy

Jak wybrać transporter dla kota? Komfort i bezpieczeństwo są najważniejsze

Jak wybrać transporter dla kota? Komfort i bezpieczeństwo są najważniejsze

Pierwsza polska firma ze zgodą na eksport mięsa do Chin

Pierwsza polska firma ze zgodą na eksport mięsa do Chin

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?