MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

Zobacz również

Młode talenty Kłosa Budzyń wkraczają na boisko!

Młode talenty Kłosa Budzyń wkraczają na boisko!

Gra świętokrzyska klasa B, grupa 3. Przed nami 19. kolejka [WYNIKI, TABELA]

Gra świętokrzyska klasa B, grupa 3. Przed nami 19. kolejka [WYNIKI, TABELA]

Polecamy

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Budowa obwodnicy północnej Stargardu nabiera tempa. Powstaje kilometr nowej drogi

Budowa obwodnicy północnej Stargardu nabiera tempa. Powstaje kilometr nowej drogi

Młode kaczki uratowane na ulicach Stargardu

Młode kaczki uratowane na ulicach Stargardu