Tekst: Agata Maksymiuk / Foto: Andrzej Szkocki
Dziczyzna to prawdziwy rarytas, jednak na naszych talerzach pojawia się niezwykle rzadko. Potrzeba nie lada talentu, by odpowiednio ją przygotować. Podróż po myśliwskich smakach zaczęliśmy od klopsików z jelenia i dzika w sosie śmietanowym. Podawane w towarzystwie drobnych kopytek z sałatką z buraczków, zrobiły na nas niemałe wrażenie. Delikatne mięso rozpływało się w ustach pozostawiając nutę słodkiego posmaku. Doskonałym uzupełnieniem był śmietanowy sos o kremowej konsystencji.
Po czarującym wstępnie zdecydowaliśmy się przejść do "konkretniejszego" dania, czyli pieczonego karczka z dzika w sosie myśliwskim. Pierwsze skojarzenie - potrawa typowo męska. Szybko okazało się, że byliśmy w błędzie. Karkówka z dzika to niezwykle kruche i delikatne mięso. By osiągnąć taką jakość, musiało odleżeć zatopione w specjalnej marynacie. Wykwintny aromat potęgował zapach świeżego rozmarynu. Już po pierwszym kęsie odczuliśmy przewagę nad tradycyjną wieprzowiną. Mięso jest chude, ale jednocześnie jędrne i soczyste. Sos myśliwski z warzywami, ogórkiem i boczkiem doskonale uzupełnił kompozycję smaku.
Choć Dzika Gęś oferuje jeszcze zupę gulaszową z jelenia, z dodatkiem fasolki szparagowej i zacierką oraz bigos myśliwski z chlebem, my zdecydowaliśmy się na pozycję z karty głównej, ale skutecznie podtrzymującą leśny klimat na naszym stoliku. Zamówiliśmy perliczkę na puree z marchewki. Pieczona pierś połączona ze skrzydłem smakowała zupełnie inaczej niż tradycyjny drób. Mięso jest soczyste, delikatne, a jednocześnie wyraziste i ma w sobie coś "dzikiego", czego nie znajdziemy w daniach z kaczki czy kury. Danie godne polecenia każdemu, a w szczególności tym, którym znudziły się już filety z kurcząt.
Jak się dowiedzieliśmy, kuchnia myśliwska już po raz drugi pojawia się w restauracji Dzika Gęś, a jej popularność nie maleje. I nie ma czemu się dziwić! W tym miesiącu, jeszcze nie raz pojawimy się tu na obiedzie. Wygląda na to, że dziczyzna wraca na nasze talerze w wielkim stylu.
Spędź Sylwestra z Dziką Gęsią!
Pożegnaj stary i rozpocznij nowy rok ze smakiem. Już za 250 zł od osoby przeżyjesz swoją wymarzoną Noc Sylwestrową. Nie zastanawiaj się dłużej! Przy zakupie biletu do 1.12.2015 otrzymasz 10% rabatu. Rezerwacji można dokonać pod numerem telefonu: 519 060 075 lub pod adresem mailowym [email protected] . Zapraszamy!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?